Ilse Made Kilde

Oplev den sagnomspundne helligkilde på Samsøs vestkyst

På Samsøs vestkyst, ud for landsbyen Pillemark, springer en ferskvandskilde op af stranden. Kilden er omkranset af en flere tusind år gammel egetræstamme og er blandt øens absolut mest fascinerende fortidsminder. 

Kilden optræder i en række sagn og har optaget samsingerne igennem århundreder. I et sagn fortælles om et lig, der skyller i land ved Ilsemade med et guldkors bundet om livet. Man ville køre liget på kirkegården, men fire heste kunne ikke trække det, hverken til Tranebjerg eller Kolby Kirke. Først da man vendte mod Onsbjerg, kunne hestene trække det. Her blev liget begravet og korset fik sin plads i kirken - som efterfølgende blev kaldt ‘Helligkors Kirken’. 

Det originale kors, et 27 centimeter højt forgyldt bronzekors fra 1200-tallet, opbevares i dag af Nationalmuseet. I Onsbjerg Kirke kan ses en kopi på den nordre side af alteret.

Men kildens historie går sandsynligvis meget længere tilbage end det. Kulstof-14-dateringer har vist, at egetræsstammen, der omkranser kilden, stammer helt tilbage fra 940 f.Kr. - det vil sige den yngre bronzealder.

 

I bronzealderen så kystlinien ganske anderledes ud end i dag. Dengang blev der anlagt gravhøje på markerne ganske tæt på kilden, og muligvis har her også ligget en boplads. Det er oplagt at tænke, at brønden er blevet etableret tæt på bopladsen, så man havde let adgang til ferskvand.

 

Vær opmærksom på følgende, når I besøger Ilsemade kilde: 

 

Da Ilsemade Kilde er placeret på stranden, kan den være dækket af vand og sten bragt ind ad tidevandet. Hvis det er tilfældet, må man komme tilbage senere.

 

Kilden er et beskyttet fortidsminde, og det er ulovligt på nogen vis at ændre eller påvirke kilden - eller sågar området, der grænser op til.