Husmandsstedet Fredensdal

Oplev livet på landet som i 1930erne

Fredensdal er et husmandssted fra 1904, hvor man kan opleve livet på landet som i gamle dage - sågar med de gamle danske husdyrsracer.

Se åbningstiderne for Fredensdal her

Samsø Museum arvede Fredensdal fra husmandsstedets sidste ejer, Eduard Kjeldmann, som havde boet her hele sit liv. Efter forældrenes død i 1930’erne overtog han ejendommen, og mens han i ejendommens drift fulgte med tiden – dog uden skiftet fra hest til traktor – skete der kun meget få ændringer i hjemmet.

 

Stuer, køkken, spisekammer og soels (bryggers) står uforandrede som i forældrenes tid, bortset fra at der er installeret elektrisk lys.

I de to sovekamre er der nu indrettet udstilling.

På baggrund af grundige dagbogsoptegnelser fra 1909 til 1935 fortælles om familiens daglige liv og arbejde på ejendommen.

I stalden og på markerne kan du møde ejendommens besætning af gamle danske husdyrracer: køer, grise, katte, fjerkræ og et par geder.

Den gamle prydhave er reetableret med staudebede, buksbomhække og havegange, som den så ud på fotografier fra 1920’erne.

Stedet blev bygget i 1904 af Søren Kjeldmann og har dannet rammen om hans, hustruen Emilie og sønnen Eduards liv.

Fra dagbogsoptegnelserne og fotografier får vi et indblik i et nøjsomt og opfindsomt bondeliv.

Fredensdal er et typisk eksempel på det lille familiebrug, som var så vigtig en del af dansk landbrug i størstedelen af det 20. århundrede.

 

 

Entré
Voksne: 50 kr.
Børn (over 3 år): 20 kr.

 

Adresse
Vestermarksvej 20, Vesterløkken