Husmandsstedet Fredensdal

Fredensdal er et husmandssted fra 1904, hvor man kan opleve livet på landet som i gamle dage - sågar med de gamle danske husdyrsracer.

Samsø Museum arvede Fredensdal fra husmandsstedets sidste ejer, Eduard Kjeldmann, som havde boet her hele sit liv. Efter forældrenes død i 1930’erne overtog han ejendommen, og mens han i ejendommens drift fulgte med tiden – dog uden skiftet fra hest til traktor – skete der kun meget få ændringer i hjemmet.

 

Stuer, køkken, spisekammer og soels (bryggers) står uforandrede som i forældrenes tid, bortset fra at der er installeret elektrisk lys.

I de to sovekamre er der nu indrettet udstilling.

På baggrund af grundige dagbogsoptegnelser fra 1909 til 1935 fortælles om familiens daglige liv og arbejde på ejendommen.

I stalden og på markerne kan du møde ejendommens besætning af gamle danske husdyrracer: køer, grise, katte, fjerkræ og hesten Tot. 

Den gamle prydhave er reetableret med staudebede, buksbomhække og havegange, som den så ud på fotografier fra 1920’erne.

Stedet blev bygget i 1904 af Søren Kjeldmann og har dannet rammen om hans, hustruen Emilie og sønnen Eduards liv.

Fra dagbogsoptegnelserne og fotografier får vi et indblik i et nøjsomt og opfindsomt bondeliv.

Fredensdal er et typisk eksempel på det lille familiebrug, som var så vigtig en del af dansk landbrug i størstedelen af det 20. århundrede.

Find os på Facebook her

 

Entré
Voksne: 50 kr.
Børn (over 3 år): 20 kr.

 

Adresse
Vestermarksvej 20, Vesterløkken