Frivillige og laug

”Som frivillig får man oplevelsen af glade gæster, hyggelige dyr og et herligt frirum under åben himmel langt fra moderne larm og vrimmel. Man behøver ikke at knokle mere end, man lyster, til gengæld bliver man let bidt af det og får et godt sammenhold med de andre frivillige.” Ingrid Nolde, frivillig ved Fredensdal.

Frivilliggrupper og laug

Samsø Museums brede vifte af oplevelser er baseret på en stor og engageret kreds af frivillige.

Omkring de forskellige besøgssteder er dannet frivilliggrupper med interesse for stedets vedligeholdelse og formidling.

Man kan deltage i en eller flere af grupperne, lidt eller meget, som det passer med den enkeltes interesser og tid.

Der afholdes møder med grupperne efter behov, dog mindst én gang før sæsonstart. Hvert år, når sæsonen er slut, samles alle til en fantastisk frivilligfest.

 

Fredensdalsgruppen

er en blandet gruppe. Nogle står for dyrkningen af husmandsstedets marker med de gamle redskaber og afgrøder, andre passer den reetablerede have med blomsterbede og havegange og en lille urtehave, og atter andre tager mod gæsterne og fortæller om stedet og dets historie.

  

"Levende damer"

Den allerførste gruppe af frivillige opstod i Museumsgården i 1983 og eksisterer stadig. For at skabe et ”Levende Museum” begyndte en lille flok kyndige damer at arbejde med gamle håndarbejdsteknikker – knipling, spinding, båndvævning mm. i museets storstue.

Disse ”Levende Damer” er stadig kernen i museets ”Levende Museum” hver torsdag eftermiddag i sæsonen, og gruppen dækker mange forskellige, spændende former for husflid og håndarbejde.

 

"Vaffeldamerne"

Museets måske mindste, men højt værdsatte gruppe, er Vaffeldamerne, der sørger for, at gæster såvel som frivillige og ansatte kan nyde en friskbagt vaffel og en kop kaffe i museumsgården samtidig med det levende museum i højsæsonen.

 

Haveholdet

sørger ikke alene for at holde museumshaven smuk til enhver tid, men har også tilført museet en helt ny seværdighed med specielle, gamle nytteplanter.

 

HistorieUniversets

frivilliggruppe er vokset frem sammen med HistorieUniverset. Nogle har været med næsten fra projektets start og har således været med til at opbygge det.

Gruppen står for formidlingen af HistorieUniverset, dels til lejrskoler, dels til sommerferiens familiebesøgende.

Også i denne gruppe er opgaverne forskellige, hvad enten man vil fortælle eventyr i den dunkle fortællehule eller vejlede børn i at bygge en model af f.eks. Kanhavekanalen.

Men fælles for gruppen er, at de kan lide at arbejde med børn og videregive interessen for historien.

 

Nordby Gl. Bibliotek og Posthus

I juni – juli og august holder en gruppe frivillige bibliotek og turistinformation åben alle dage kl. 13-15.

Turister, stamgæster og fastboende er hjertelig velkomne til at kikke indenfor - også til en snak. 

Arkivgruppen

vil vi meget gerne prøve at starte op. Vi har en frivillig, der laver et stort arbejde med arkivets arkivar, som varetager den store samling af billeder og historisk arkivmateriale, der findes på Egnsarkivet. Med flere frivillige kan vi i fællesskab styrke vores historiske viden om Samsø.

Deltagelse i gruppen kræver ingen forudsætninger, kun interesse.

 

Landsbyvandrere

Foruden de nævnte grupper findes der landsbyvandrere, som ikke udgør en gruppe, men arbejder hver med sin by, hvor de guider interesserede rundt.

 

Vi søger altid nye frivillige

Hvis du skulle få lyst til at prøve kræfter med at være frivillig, så kontakt endelig daglig leder Naja Kjærgård Laursen på 86592150 eller mail: nkl@moesgaardmuseum.dk.