Fredag den 10. maj åbner Samsø Museum sin nye særudstilling "I bevægelse."

Udstillingen undersøger ud fra tre perspektiver, hvilken betydning 'bevægelse' har for mennesket.  

Det gælder sommerhusejere, der lever som årstidsnomader imellem et sommerhus og en bylejlighed. Det gælder fugle, der migrerer og folk der observerer deres bevægelse. Og slutteligt gælder det skilsmissebørn, der ugentligt pakker tasken, når de flytter fra deres mor til deres far og tilbage igen.    

Udstillingen er produceret af et hold antropologistuderende fra Aarhus Universitet og blev første gang vist på Moesgaard Museum i sommeren 2018.

Kalender

Torsdag den 25. april rejser den strømpe- og strikkekyndige Birgit Kønig fra Ærø til Samsø, hvor hun vil holde et kombineret foredrag og workshop om den strikkede strømpes historie.


Birgit Kønig har i løbet af de sidste 11 år strikket over 850 par sokker og lavet 350 strikkeopskrifter. Hun har hentet inspiration fra bl.a. gamle strømper helt tilbage fra 1560 og har en stor interesse i japanske mønstre. På sin passionsfyldte rejse igennem strømpens historie har hun studeret strik i billedkunsten helt tilbage fra 1350 til i dag og lader sig ofte inspirere af museumsbesøg i både Danmark og Europa.  

Interesserede kan læse mere om Birgit Kønig på hendes hjemmeside ærøsokker.dk.

Første del af workshoppen er et historisk foredrag og anden del er praksisorienteret, med instruktion i Channel Island-opslag, picotopslag og eventuelt usynligt farveskift og strikkehæftning. Der holdes en pause undervejs, hvor deltagerne kan nyde en kop kaffe, te og lidt hjemmebag.

Der er et begrænset antal pladser og derfor er tilmelding nødvendig. Ring eller skriv til Samsø Museum på mail kontakt@samsoemuseum.dk eller tlf. 86592150, hvis du ønsker at deltage.

 

Tilmeldingsfrist fredag den 19. april.

Tid: Torsdag den 25. april fra kl. 18.30 til 21.30

Sted: Samsø Museum, Museumsvej 5, 8305 Tranebjerg

Deltagerbetaling: 100 kroner

Medbring selv garn og strømpepinde.

I Kristi Himmelfartsferien vækkes Munarvágr til live

 

I kristi himmelfartsferien slår en gruppe vikinger lejr ved den gode naturhavn Stavns Fjord - eller længslens bugt (Munarvágr), som den blev kaldt i de islandske sagaer.

Her vil vikingerne tilknyttet Moesgaard Museum give et levende indblik i livet på Samsø for over 1000 år siden, da ikke mindst Kanhavekanalen blev anlagt af de tidlige vikinger. 

Besøgende vil kunne prøve kræfter med vikingernes redskaber, gå på opdagelse i datidens smage og dufte, se gutefår blive slagtet og i det hele taget opleve denne fascinerende periode på nært hold. 

Der kan købes vikingemad og mjød på pladsen.   

 

Arrangementet deltages i et samarbejde mellem Samsø Museum og Samsø Naturskole. 

 

Tidspunkt: Fredag den 31. maj og lørdag den 1. juni fra kl 10-16

Adresse: Langørevej 12, 8305 Samsø

Deltagergebyr: 50 kroner for voksne/gratis for børn.

Billetten giver adgang til Samsø Museum samme dag. 

 

 

Foto: Moesgaard Museum

På Samsøs årlige gammeldags marked kan du lytte til lokale musikere, smage på traditionelle samske lækkerier, eller lade børnene få sig et godt grin ad markedets klovn.


Igen i år har Samsø Museum og Museumsforeningen fornøjelsen af at byde unge og gamle til ‘Gammeldags marked,’ den sidste weekend i juli.

På markedet vil en række dygtige folk demonstrere gamle håndværks- og håndarbejdsteknikker.

En sildemester vil ryge sild på stedet, der vil være håndmadder til de sultne og ikke mindst kan man smage en sand symfoni af hjemmegjort bagværk - herunder den klassiske samske æblekage.   

Man kan læske sig med the, kaffe, saft eller øl. Der er sågar mulighed for at smage et lille bæger af årets håndbryggede markedsdram, der har trukket på lokale urter eller frugter.

Slutteligt er det en oplagt mulighed for at besøge Samsø Museums fine museumsgård, hvor man kan udforske hverdagslivet på en samsk skipperbondegård i midten af 1800-tallet.