Kom helt tæt på vikingerne på Samsø

Vær med til Samsø Vikingetræf, hvor en gruppe vikinger kommer rejsende fra hele landet for at slå lejr ved Samsø Museum.

Her kan man prøve at skyde med bue og pil, iklæde sig krigertøj, tilberede fladbrød, lave smykker i læder, se et gutefår blive parteret og slå sin egen mønt. Vi får besøg af en falkoner, en gruppe rejsende vikinger fra Tunø og Nordic Tellers kommer og bringer de mange sagnfortællinger om Samsø til live.  

Der kan købes vikinge-inspireret mad og mjød på pladsen.

 

Tidspunkt: Den 9-11. juli alle dage fra kl. 10-16.

Sted: Samsø Museum, Museumsvej 10 i Tranebjerg.

Pris: 100 kr for voksne, 50 kr for b/u under 18, gratis for børn fra 0-2 år. 

 

Læs mere om vikingetræffet her.

 

 

 

Kalender

Fotografisk særudstilling om Samsø

Oplev Samsø Museums udstilling Jordfast i det nyrenoverede Godsmejeri fra 1911. 

JORDFAST er et fotografisk portræt af Samsø skabt i samarbejde med den italienske kunstfotograf Luca Berti.

Læs mere om udstillingen her.

 

 

Særudstilling om Thorkild Bjørnvigs tid på Samsø

Den danske forfatter Thorkild Bjørnvig, som ikke mindst er kendt for sin relation til Karen Blixen, tilbragte de sidste godt 30 år af sit liv på Samsø.

Thorkild Bjørnvig kom på Samsø fra slutningen af 60erne og flyttede fast til øen i 1973. Han flyttede til Samsø, fordi han ville have arbejdsro og komme nær ved havet, ved planeterne og stjernerne. Familien fik derfor bygget et afsidesliggende hus i Nordby Bakker med udsigt til havet.

På Samsø Museum kan du lige nu opleve særudstillingen "Kun grønne høje og havet - Thorkild Bjørnvig på Samsø." Udstillingen består af tekst, lydindspilninger, private fotografier og enkelte af Bjørnvigs personlige ejendele. Desuden kan man se en portrætfilm om forfatteren produceret af fotografen Morten Bo i 1974, som er indspillet på Samsø.

Museet har udgivet en bog med Bjørnvigs digte fra Samsø. Bogen kan købes i museumsbutikken. 

 

 Læs mere her.

Udstillingen viser et udsnit af arkivets kortmateriale - matrikelkort, udskiftningskort, håndtegnede kort med mere.

Udstillingen viser også en del bøger om kort, hvori man kan læse om kort og finde inspiration til hvad kort kan bruges til.

Arkivets kortsamling er oplagt at bruge for lokalhistorikere, og alle kort kan findes frem ved interesse.

Udstillingen kan ses på Samsø Egnsarkiv d. 25-28 marts. kl. 13-16 og derefter hver torsdag i arkivets åbningstid kl. 13-17.

 

Fri entré

Kom med Samsø Museum på vandring igennem Langørs historie

Jytte Vadstrup og Annelise Porse, to af de ni fastboende i Langør, vil blandt andet fortælle om havnen, skanserne og englandskrigene, tiden omkring år 1900, skolen, kirken og udvalgte huse.

Landsbyen Langør er bygget op omkring havnen og Stauns fjord, og har siden vikingetiden været en vigtig base for sejlads i forbindelse med krigsførelse, fragt og fiskeri.

Tid: lørdag d. 27. april kl. 14.30 og torsdag d.  25. juli kl. 11.
Vandringen tager ca. 2 timer.

Mødested: Havnepladsen, Langøre 25

Pris: 50 kr. Der kan betales med kontanter eller mobilepay.

Foto: Visit Samsø

 

På fredag inviterer vi alle til at komme og nyde den skønne museumshave ved Museumsgården i Tranebjerg, som til dagligt passes af et frivilligt havehold.

Museet og de frivillige har igennem længere tid arbejdet på udstillingen ”Historiske haver,” som handler om nogle af de vigtigste planter, som fandtes i haverne på Samsø i 1800-tallet, og som har været helt afgørende for samsingernes sundhed, velvære og – for nogle – velstand.

Vi vil denne fredag fortælle om udstillingen, om haven og der vil være akustisk musik ved Brian Marx Gibson og drinks fra Sams Island.

 

Udstillingen er støttet af Samsø Fonden.

Kom med på en historisk vandring gennem Nordbys hyggelige gader.

Vores lokale guide Børge Rasmussen vil fortælle om landsbyens udvikling gennem 1800-tallet, bøndernes levevis og landbrugsreformernes indvirkning herpå.


Hør om udflytning af gårde, byggeskik, Nordbys første skole og en bybrand som Børge Rasmussen selv var vidne til for mere end 40 år siden.

Nordby blev i 1990 kåret til Danmarks bedst bevarede landsby. Vandringen går gennem de snørklede gader og gør stop ved bl.a. klokketårnet, udvalgte bindingsværkshuse og gadekæret.

Tid: Tirsdag d. 25. Juni, tirsdag d. 23. Juli og tirsdag d. 6. august.

Alle tre dage kl. 11.
Vandringen varer ca. 1 time.

Mødested: Nordby Bibliotek, Nordby Hovedgade 27.
Pris: 50 kr. (Der kan betales med kontanter eller mobilepay.)

 

Årets arkæologiske sommerskole starter

Fra den 10. til den 28. juni har Samsø besøg af ti studerende fra Harvard University, som deltager i et sommerskole program om vikingetid. På Samsø skal flere af dem for første gang deltage i en arkæologisk udgravning under kyndig vejledning af arkæologer fra Moesgaard Museum.

Udgravningen vil i år finde sted ved Tønnesminde nær Ballen. På lokaliteten er der igennem udgravninger i 2014-2017 fundet flere grubehuse og andre anlæg fra vikingetiden med bl.a. keramik, metalgenstande og dyreknogler fra tidlig vikingetid sammen med tegn på, at stedet har forbindelse til de grave, som blev fundet ved Ballen færgehavn i 2014.

Vi holder åben udgravning den 25. og 26. juni fra kl. 12- 17 begge dage, hvor alle interesserede kan komme og møde de studerende og deres undervisere, og høre mere om den udvalgte lokalitet og fund.

Sommerskoleprogrammet er lavet i samarbejde mellem Harvard University, Aarhus Universitet og Moesgaard Museum. Det ledes af Stephen Mitchell, professor i vikingetid og skandinavisk middelalder ved Harvard University samt Daniel Dalicsek, arkæolog ved Moesgaard Museum.

Sommerskolen i vikingestudier har siden sin begyndelse været særdeles populær, hvilket også er blevet opdaget af avisen USA Today, der har den på top-7 over de mest unikke studieprogrammer i udlandet.

 

Tid: d. 25. og 26. juni kl. 12-17

Sted: Nørreskiftevej 9 - følg skiltene. 

 

 

Fotografiet er fra en tidligere Harvard-udgravning ved Endebjerg.

Tag med Harald Sørensen på vandring igennem Ørbys spændende historie

Hør om Ørbys storhedstid, da der i år 1900 var ca. 600 indbyggere i landsbyen - lige så mange som i Tranebjerg. Foruden landarbejdere var der 12 gårde, forretninger, skole, søndagsskole, Indre Mission, polske sæsonarbejdere og mange foreninger.

Kirken og landsbyen fremstår i dag stort set intakt og udgør en enestående historie om fællesskabet i en dansk landarbejderlandsby. Udover landsbyvandringerne tilbyder Harald Sørensen et foredrag om Ørby Kirke. 

 

Landsbyvandringer 2024:

Fredag den 28. juni kl. 19, torsdag den 4. juli kl. 19, onsdag den 17. juli kl. 15, tirsdag den 23. juli kl. 19.  

 

Kirkeforedrag: onsdag den 31. juli kl.19.00

 

Deltagerbetaling: 25 kr. Studerende samt børn og unge under 18 år er gratis.  

 

Mødested: Ørby Kirke 

Historisk værksted for hele familien

På museet i Tranebjerg inviterer vi de lidt større børn, primært i alderen 7-11, til at lege med i “HistorieUniverset” - forældre og bedsteforældre er velkomne til at deltage. Her får man igennem praktiske eksperimenter indblik i dele af Samsøs Historie - helt tilbage fra bondestenalderen, da man byggede jættestuer, og op til starten af 1800-tallet. 

Et forløb i HistorieUniverset tager ca. halvanden time og varetages af vores historiekyndige frivillige.

Der vil være forløb ide fleste hverdage i skolernes sommerferie. De konkrete forløb bliver meldt ud i juni.


Kontakt museet per mail eller telefon senest dagen i forvejen, hvis I vil være sikret en plads. Kontakt@samsoemuseum.dk eller 86592150.

Deltagerbetaling: 60 kroner per barn

Oplev Thorkild Bjørnvigs hjem og faste gårute i Nordby Bakker

Få et unik indblik i Thorkild Bjørnvigs liv, når sønnen Thore Bjørnvig inviterer på vandringer i Nordby bakker.

Vandringerne begynder ved Bjørnvig-familiens hus på Tornbjerg, hvorfra vi vil gå en rundtur i Nordby bakker og opholde os ved nogle af de steder, Thorkild Bjørnvig ofte kom, eller som han har skrevet om i sine digte. Thore Bjørnvig vil fortælle anekdoter og læse op undervejs fra den nyudgivne bog ”Kun grønne høje og havet – digte fra Samsø af Thorkild Bjørnvig”.

 

Vandringen er 3,5 km i roligt tempo med pauser undervejs - men i kuperet terræn.

 

Tidspunkt:

Tirsdag d. 2. juli kl. 14 og torsdag d. 4. juli. kl. 10. Vandringen tager godt halvanden time.

 

Pris:

100 kr. Betales kontant eller via mobilpay.

 

Sted:

Vi mødes ved p-pladsen ved Issehoved 39, Samsø.