Kom helt tæt på vikingerne på Samsø
Samsø var i vikingetiden et strategisk midtpunkt i riget. En flåde holdt til i naturhavnen Stavns Fjord – klar til at angribe uindbudte gæster i de omkringliggende farvande.
I sommerferien skal vi tilbage til den tid, når en gruppe vikinger slår lejr ved Samsø Museum i Tranebjerg. De kommer rejsende langvejs fra og vil på pladsen vise, hvordan man levede for mere end 1000 år siden, da den imponerende Kanhavekanal blev anlagt, og den sagnomspundne Kong Angantyr rasede, indtil han angiveligt døde i et slag på Samsø.
Tidspunkt: Den 8., 9. og 10. juli fra kl. 10-16
Adresse: Museumsvej 10, Tranebjerg, 8305 Samsø
Pris:
En dag; 100 kr. for voksne, 50 kroner for børn og unge under 18, gratis for børn under 3 år.
Partout billet til alle dage; 200 kr. for voksne, 100 kr. for børn og unge under 18, gratis for børn under 3 år.
Køb din dagbillet her: Samsø Vikingetræf
- eller din partout billet her: Samsø Vikingetræf - Partout
Fotografisk særudstilling om Samsø
Oplev Samsø Museums udstilling Jordfast i det nyrenoverede Godsmejeri fra 1911.
JORDFAST er et fotografisk portræt af Samsø skabt i samarbejde med den italienske kunstfotograf Luca Berti.
Læs mere om udstillingen her.
Særudstilling om Thorkild Bjørnvigs tid på Samsø
Den danske forfatter Thorkild Bjørnvig, som ikke mindst er kendt for sin relation til Karen Blixen, tilbragte de sidste godt 30 år af sit liv på Samsø.
Thorkild Bjørnvig kom på Samsø fra slutningen af 60erne og flyttede fast til øen i 1973. Han flyttede til Samsø, fordi han ville have arbejdsro og komme nær ved havet, ved planeterne og stjernerne. Familien fik derfor bygget et afsidesliggende hus i Nordby Bakker med udsigt til havet.
På Samsø Museum kan du lige nu opleve særudstillingen "Kun grønne høje og havet - Thorkild Bjørnvig på Samsø." Udstillingen består af tekst, lydindspilninger, private fotografier og enkelte af Bjørnvigs personlige ejendele. Desuden kan man se en portrætfilm om forfatteren produceret af fotografen Morten Bo i 1974, som er indspillet på Samsø.
Museet har udgivet en bog med Bjørnvigs digte fra Samsø. Bogen kan købes i museumsbutikken.
Læs mere her.
Mini udstilling om Historiske Haver i den skønne museumshave ved Museumsgården i Tranebjerg, som til dagligt passes af et frivilligt havehold.
Museet og de frivillige har igennem længere tid arbejdet på udstillingen ”Historiske haver,” som handler om nogle af de vigtigste planter, som fandtes i haverne på Samsø i 1800-tallet, og som har været helt afgørende for samsingernes sundhed, velvære og – for nogle – velstand..
Udstillingen er støttet af Samsø Fonden.
Kom med på vandring igennem Ørbys historie
Harald Sørensen vil i sommeren 2025 afholde 4 landsbyvandringer i Ørby og 1 foredrag i Ørby Kirke. Her kan du blandt andet høre om Ørbys storhedstid, da der i år 1900 var ca. 600 indbyggere i landsbyen - lige så mange som i Tranebjerg. Foruden landarbejdere var der 12 gårde, mange forretninger, skole, søndagsskole, Indre Mission, en baptistmenighed, polske sæsonarbejdere og mange foreninger. Kirken og landsbyen fremstår stort set intakt og udgør en enestående historie om fællesskabet i en dansk landarbejderlandsby.
Man mødes ved kirken - Deltagelse 25 kr. - Studerende og unge under 18 gratis.
Vandringer:
tirsdag den 1. juli i kl. 19.00
onsdag den 9. juli kl. 15.00
torsdag den 17. juli kl.19.00
fredag den 9. august kl.15.00
Kirkeforedrag:
Fredag den 1. august kl. 19.00
Kom med på en historisk vandring gennem Nordbys hyggelige gader.
Vores lokale guide Børge Rasmussen vil fortælle om landsbyens udvikling gennem 1800-tallet, bøndernes levevis og landbrugsreformernes indvirkning herpå.
Hør om udflytning af gårde, byggeskik, Nordbys første skole og en bybrand som Børge Rasmussen selv var vidne til for mere end 40 år siden.
Nordby blev i 1990 kåret til Danmarks bedst bevarede landsby. Vandringen går gennem de snørklede gader og gør stop ved bl.a. klokketårnet, udvalgte bindingsværkshuse og gadekæret.
Tid: Tirsdag d. 1. Juli, tirsdag d. 15. Juli og tirsdag d. 12. august.
Alle tre dage kl. 14.
Vandringen varer ca. 1 time.
Mødested: Nordby Bibliotek, Nordby Hovedgade 27.
Pris: 50 kr. (Der kan betales med kontanter eller mobilepay.)