Udstillingsreception i Anton Rosens Hus

Lørdag den 14. september åbner vi dørene til særudstillingen ”Parafrase.”

Udstillingen er en fotografisk undersøgelse af en række malerier fra Samsø Museums samling, foretaget af ’Fotogruppen Samsø.’

Malerierne er alle fra det 20. århundrede og kan betegnes ’realistiske’. Motiverne er yderst genkendelige, og dermed har fotograferne kunnet sammenholde maleriets historiske motiv med lokaliteternes nutidige fremtoning.       

Til receptionen vil vi byde på et lille glas, imens medlemmer af Fotogruppen og museumsleder Naja Kjærgård Laursen vil præsentere værkerne og tankerne bag udstillingen.  

 

Det vil foregå i Anton Rosens Hus i Tranebjerg fra kl. 14.

 

Kalender

Igennem praktiske forløb kan de lidt større børn gå på opdagelse i Samsøs historie

I efterårsferien er der forløb i HistorieUniverset alle hverdage kl. 11. Her sætter vi hver gang fokus på et tema, som børnene skal udforske igennem fortællinger og aktiviteter. 

 

Læs mere om HistorieUniverset her.  

 

Pris:

Et forløb i HistorieUniverset varer ca. 1½ time, og koster 60 kr. per barn.

 

Booking:

Kontakt gerne museet en dag eller to i forvejen, hvis I vil være sikret en plads. 

 

Samsø Museums særudstilling "I bevægelse" kan ses frem til den 31. oktober 2019.

Udstillingen undersøger ud fra tre perspektiver, hvilken betydning 'bevægelse' har for mennesket.  

Det gælder sommerhusejere, der lever som årstidsnomader imellem et sommerhus og en bylejlighed. Det gælder fugle, der migrerer og folk der observerer deres bevægelse. Og slutteligt gælder det skilsmissebørn, der ugentligt pakker tasken, når de flytter fra deres mor til deres far og tilbage igen.    

Udstillingen er produceret af et hold antropologistuderende fra Aarhus Universitet og blev første gang vist på Moesgaard Museum i sommeren 2018.

 

 

 

En aften om forståelse af sorg i ord og toner ved sognepræst Ea Hvitnov

For ikke så mange år siden talte man om sorgen efter et dødsfald, som en proces man skulle i gennem for at komme ud på den anden side. Men sådan er virkeligheden ikke. Vi bærer sorgen over vores døde med os livet i gennem - også når vi igen kan smile og le.

Arrangementet handler om sorgforståelsen før og nu, og om hvordan vi som pårørende eller ven kan støtte den, der har mistet. Der vil undervejs være samtale- og refleksionsøvelser, hvor deltagernes egne erfaringer kan komme i spil, og vi vil sammen synge nyere sange og salmer, der handler om tab og sorg. 

Der vil være sang og musik ved Joan Birk og Majken Ladefoged. 

Vi byder på kaffe og lidt småkager.

 

Deltagerbetaling: 30 kroner, tilmelding ikke nødvendig

Tidspunkt: Onsdag den 23. oktober kl 19.30

Sted: Samsø Museums filmsal, Museumsvej 5, Tranebjerg

 

Arrangementet er en del af vores markering af Allehelgen

Tematisk rundvisning i Samsø Museumsgård

"Mens Liget ligger i Kisten, kommer en Mængde af Byens Folk for at se det, og i min Barndom fulgte vi Børn troligt Skikken. Vi fulgtes ad en hel Flok og kom ind i Stuen og bad om vi måtte se Liget. Jo, så gerne. En fulgte med os op i Storstuen, tog Liglagenet til Side, og derpå sluttede vi Kreds om Kisten og så på både den Døde, Ligtøjet og Kisten og udtalte, at den Døde lå pænt. Så gik vi igen, efter, som vi syntes, at have gjort vor Skyldighed.

Uddrag fra Frederik Poulsens manuskript: "Begravelsesskikke på Samsø," 1898.

 

Et dødsfald på Samsø i 1800-tallet var noget ganske andet, end det er i dag.

I bondekulturen blev den afdøde ofte hos familien en uges tid efter sin død, indtil vedkommende skulle begraves.

Kom med på denne unikke særrundvisning, hvor vi vil fortælle om de lokalhistoriske begravelsesskikke fra 1800-tallets bondekultur. 

Deltagelse kræver en billet til museet. Tilmelding ikke nødvendigt. 

Tidspunkt: Onsdag den 30. oktober kl. 15 på Samsø Museum.
Kom gerne minimum 10 minutter før rundvisningen starter. 

 

Kom med til et antropologisk foredrag om død på tværs af kulturer og dernæst performancen 'Far Vel.'

Lørdag den 2. november, når mørket er faldet på, inviterer Samsø Museum til en stemningsfuld allehelgensaften i to akter. 

 

Første akt:

"De dødes liv" - et foredrag ved Anders Emil Rasmussen fra Moesgaard Museum, ph.d. i antropologi, som har forsket i dødekultur i hele verden. Han vil bl.a. fortælle om en nattevandrer uden hoved, et arvestykke, der ikke vil ned i containeren og om rituel destruktion af billeder af de døde i Papua Ny Guinea. 

 

Anden akt:

"Far Vel" - performance i Museumsgården. Her vil de to kunstnerpar Fejl&Manglr samt Jim og Lisbeth Campbell lave en fortolkning af et afskedsritual med en afdød, med inspiration i de samske bondeskikke fra 1800-tallet. 

 

Tidspunkt: Lørdag den 2. november. Vi starter i museets filmsal kl. 19.30. 
Deltagerbetaling: 50 kroner. 

 

Der er begrænsede pladser. Kontakt gerne museet på forhånd, hvis du vil være sikret en plads. Alle er velkomne, men arrangementet er målrettet større børn og voksne.

Vær med, når Nordisk litteraturuge skydes i gang.

 

Kl. 19.00 (præcis!) er der højtlæsning flere hundrede forskellige steder i Norden og Baltikum. Temaet for dette års litteraturuge er ’Fest i Norden’, og denne aften læses et uddrag af Karen Blixens Babettes gæstebud.

 

Du kan være med på Nordby bibliotek hvor vi i skumringstimen tænder stearinlysene og mødes om den gode fortælling. Oplæser er Lena Bjørn.

 

Gratis. Ingen tilmelding.