Til sommer rejser Samsø tilbage til vikingetiden.
Har du altid drømt om at skyde med bue og pil, lave fladbrød over bål mens vikinger går omkring dig, fortæller sagn og brygger mjød? Så kom med til Samsø Vikingetræf, hvor vikinger fra hele landet kommer til øen.
Der vil være en lang række aktiviteter, sagnfortælling og musik på pladsen, og mulighed for at købe mad og drikke.
Tidspunkt: Den 11. juli - 13. juli alle dage fra kl. 10-16.
Sted: Samsø Museum, Museumsvej 10 i Tranebjerg.
Mere information følger.
Foto: Jeanette Philipsen
Fotografisk særudstilling om Samsø
Oplev Samsø Museums udstilling Jordfast i det nyrenoverede Godsmejeri fra 1911.
JORDFAST er et fotografisk portræt af Samsø skabt i samarbejde med den italienske kunstfotograf Luca Berti.
Læs mere om udstillingen her.
Særudstilling om Thorkild Bjørnvigs tid på Samsø
Den danske forfatter Thorkild Bjørnvig, som ikke mindst er kendt for sin relation til Karen Blixen, tilbragte de sidste godt 30 år af sit liv på Samsø.
Thorkild Bjørnvig kom på Samsø fra slutningen af 60erne og flyttede fast til øen i 1973. Han flyttede til Samsø, fordi han ville have arbejdsro og komme nær ved havet, ved planeterne og stjernerne. Familien fik derfor bygget et afsidesliggende hus i Nordby Bakker med udsigt til havet.
På Samsø Museum kan du lige nu opleve særudstillingen "Kun grønne høje og havet - Thorkild Bjørnvig på Samsø." Udstillingen består af tekst, lydindspilninger, private fotografier og enkelte af Bjørnvigs personlige ejendele. Desuden kan man se en portrætfilm om forfatteren produceret af fotografen Morten Bo i 1974, som er indspillet på Samsø.
Museet har udgivet en bog med Bjørnvigs digte fra Samsø. Bogen kan købes i museumsbutikken.
Læs mere her.
Lydinstallation af Knud Viktor
Samsø Museum har inviteret 2.a. fra Samsø Skole til at bygge en uglerede, hvori der skal installeres en lydinstallation af Knud Viktor, der hedder ”Le petit Duc” (Den Lille Hornugle).
Vi inviterer til åbning af den færdige uglerede fredag den 2. juni kl. 13, hvor vi byder på lidt saft og popcorn og man kan være blandt de første til at opleve den unikke installation.
Uglereden er bygget under kyndig vejledning af arkitekt Karen Marx Gibson og kunstner Brian Marx Gibson. De der ønsker, kan bagefter gå til Anton Rosen Huset, hvor Billedkunstrådets udstilling LÆG ØRET TIL JORDEN - Lydmaleren Knud Viktor på Samsø åbner kl. 14.
Uglereden vil stå ved Museumshaven hele sommeren og være frit tilgængeligt for alle interesserede. I Ugereden kan man lytte til Knud Viktors fascinerende lydfortælling om en lille uglefamilie. Værket er sammensat af optagelser gjort gennem en hel ynglesæson i foråret og sommeren 1978.
Installationen er skabt som led i billedkunstrådets Knud Viktor projekt, som indbefatter sommeraktiviteter på hele Samsø. Læs mere om det samlede program her.
Oplev Thorkild Bjørnvigs hjem og faste gårute i Nordby Bakker
Få et unik indblik i Thorkild Bjørnvigs liv, når sønnen Thore Bjørnvig inviterer på vandringer i Nordby bakker.
Vandringerne begynder ved Bjørnvigfamiliens hus på Tornbjerg, hvorfra vi vil gå en rundtur i Nordby bakker og opholde os ved nogle af de steder, Thorkild Bjørnvig ofte kom, eller som han har skrevet om i sine digte. Thore Bjørnvig vil fortælle anekdoter og læse op undervejs fra den nyudgivne bog ”Kun grønne høje og havet – digte fra Samsø af Thorkild Bjørnvig”. På den måde vil man på vandringerne få et unik indblik i Thorkild Bjørnvigs liv på Samsø.
Der vil være to vandringer på 3,5 km i roligt tempo med pauser undervejs.
Og så en vandring for dem, der ikke kan gå helt så langt, på ca. en halv kilometer.
Tidspunkt:
Onsdag d. 28. juni og onsdag d. 5. juli. kl. 10-12 - længere vandring på 3.5 km i kuperet terræn
Tirsdag d. 4. juli fra kl 10-11 - besøg ved huset på Tornbjerg og udkig fra bakker tæt ved huset.
Pris: 100 kr. for de lange vandringer og 60 kr. for den kortere tur.
Betales kontant eller via mobilpay.
Sted: Vi mødes ved p-pladsen ved Issehoved 39, Samsø.
Tag med på vandring igennem Ørbys historie.
Hør om Ørbys storhedstid, da der i år 1900 var ca. 600 indbyggere i landsbyen - lige så mange som i Tranebjerg. Foruden landarbejdere var der 12 gårde, forretninger, skole, søndagsskole, Indre Mission, polske sæsonarbejdere og mange foreninger.
Kirken og landsbyen fremstår i dag stort set intakt og udgør en enestående historie om fællesskabet i en dansk landarbejderlandsby. Udover landsbyvandringerne tilbyder Harald Sørensen et foredrag om Ørby Kirke.
Landsbyvandringer:
Fredag den 30. juni, torsdag den 6. juli, onsdag den 12. juli, tirsdag den 18. juli, torsdag den 27. juli. Alle vandringer starter kl. 19.00.
Kirkeforedrag: lørdag den 29. juli kl.15.00
Deltagerbetaling: 25 kr. Børn og unge under 18 år er gratis.
Mødested: Ørby Kirke