Klokketårnet

Udstillingen viser klenodier, tegninger og malerier af det kendte samske vartegn: Klokkketårnet i Nordby

 

Den 1. juni åbner særudstillingen "Klokketårnet" på Nordby Gl. Posthus og Bibliotek.

Klokketårnet i Nordby er et af Samsøs mest kendte vartegn, som bliver besøgt og fotograferet af flere tusinde turister hvert år.

På udstillingen kan ses en række klenodier med det velkendte motiv, det gælder blandt andet nogle af de platter, der i tidens løb er blevet trykt, ligesom der er lavet en sølvske med klokketårnet på skaftet. Klokketårnet er også gennem tiden foreviget i broderi, dels til ophængning på væggen, men også på tændstikæsker og tandstiketuier. Etuierne er broderet af en af Samsøs trofaste sommergæster, og etuierne sælges fra Nordby Bibliotek i anledning af udstillingen.

På udstillingen ses også adskillige malerier og tegninger både af professionelle kunstnere og af ivrige borgere.

 

Opført efter belgisk inspiration 

Klokken i tårnet er en erstatning for kirkeklokken, der pga. Nordby Kirkes beliggenhed udenfor byen vanskeligt kan høres inde i byen.

Klokketårnet er opført i 1857 på foranledning af provst V.S. Jacobsen, Nordby. Provsten tegnede selv tårnet efter inspiration fra et tårn, han havde set på en rejse i Belgien. Finansieringen af tårnet fandt sted ved frivillige bidrag fra husmænd og håndværkere i Nordby Sogn.

Udover at ringe solen op og ned og ringe før gudstjenester er der også blevet ringet i tilfælde af ildebrand, eller der skulle indkaldes til bystævne.

Achton Friis beretter i bogen ”De Danskes Land” om Jeppe Åkjær, der besøgte Nordby incognito, men han blev genkendt og opfordret til at ”tale for folket”. Åkjær indvilligede, og der blev ringet med klokken fra tårnet for at kalde folk sammen.

Indtil 2011 var det graveren ved Nordby Kirke, der sørgede for, der blev ringet med klokken. På grund af besparelser ophørte dette, da graveren gik på pension.

I 2012 blev Ringelauget stiftet af borgere i Nordby og i dag varetages ringningen fra Klokketårnet af Ringelauget, som ringer solen op og ned fra Påske til efterårsferien, samt lørdage og søndage resten af året. I julen bliver der dog ringet hver dag.

 

Der er åbningsreception for udstillingen fredag den 1. juni kl. 14.00 på Nordby Gl. Bibliotek og Posthus, Nordby Hovedgade 27.

Udstillingen kan derefter ses dagligt frem til den 31. august fra kl. 14.00 – 16.00

 

Udstillingen er arrangeret i samarbejde mellem Samsø Museum og Ringelauget