Landsbyvandringer

Oplev landsbyernes historie til fods

Sommeren over er det muligt at lære mere om de samske landsbyers historie, når vores guider fører interesserede igennem Nordby, Ørby og Brundby. 

 

Nordby: 

Erik Ruus vil fortælle om Nordbys udvikling fra middelalderen og op til vore dage, med længere nedslag på klokketårnet, gadekæret og de gamle huse. Efter et kig ind i en firlænget gård afsluttes på det gamle posthus og bibliotek. To ture er aldrig ens, men som regel krydres vandringerne med pudsige historier om skipperbønder, kålgårdsstykker og byggeskik. 

Landsbyvandringen i Nordby tager cirka halvanden time. Man mødes ved Klokketårnet i Nordby og går derfra i fælles flok. 

 

Tidspunkt: Alle onsdage i juli måned samt den første onsdag i august. Vandringerne starter klokken 19.00. 

 

Deltagerbetaling: 30 kroner. 

 

Ørby:

Harald Sørensen vil afholde både et foredrag og en landsbyvandring i Ørby. Her kan du blandt andet høre om Ørbys storhedstid, da der i år 1900 var ca. 600 indbyggere i landsbyen - lige så mange som i Tranebjerg. Foruden landarbejdere var der 12 gårde, forretninger, skole, søndagsskole, Indre Mission, polske sæsonarbejdere og mange foreninger. Kirken og landsbyen fremstår stort set intakt og udgør en enestående historie om fællesskabet i en dansk landarbejderlandsby.

Tegning af Ørby Kirke af G. Kallesöe.

 

Tidspunkt: Landsbyvandringerne foregår fredag den 21. juni klokken 15 og torsdag den 1. august kl. 19.00. Foredraget foregår fredag den 2. august kl. 15.00. Alle gange mødes man ved kirken. 

Det er gratis at deltage. 

 

 

Brundby:

Hans Haarmark vil fortælle historien om Brundby helt tilbage fra middelalderens bondesamfund og op til nutidens boligby. Han vil slå ned på blandt andet stjerneudskiftningen sidst i 1700-tallet og så byens storhedstid fra 1850-1950, hvor aktivitet fra håndværkere og virksomheder prægede landsbyen.

 

Tidspunkt: Tirsdag den 16. juli kl. 19. Mødestedet er ved Brundby Hotel. 

 

Deltagerbetaling: 20 kroner