Landsbyvandringer 2021

Oplev landsbyernes historie til fods

 

Sommeren over er det muligt at lære mere om de samske landsbyers historie, når vores guider fører interesserede igennem Nordby, Ørby og Brundby. 

 

Nordby

Erik Ruus vil fortælle om Nordbys udvikling fra middelalderen og op til vore dage, med længere nedslag på klokketårnet, gadekæret og de gamle huse. Efter et kig ind i en firlænget gård afsluttes på det gamle posthus og bibliotek. To ture er aldrig ens, men som regel krydres vandringerne med pudsige historier om skipperbønder, kålgårdsstykker og byggeskik. 

Landsbyvandringen i Nordby tager cirka halvanden time. Man mødes ved Klokketårnet i Nordby og går derfra i fælles flok. Tilmelding er ikke nødvendigt.

Tidspunkt: Alle onsdage fra den 30. juni og til og med onsdag den 4. august.  Vandringerne starter klokken 19.00. 

Deltagerbetaling: 40 kroner - 20 kroner for børn og unge under 18.  

 

Ørby

Harald Sørensen vil tage jer med på en landsbyvandring igennem Ørby. Her kan man blandt andet høre om Ørbys storhedstid, da der i år 1900 var ca. 600 indbyggere i landsbyen - lige så mange som i Tranebjerg. Foruden landarbejdere var der 12 gårde, forretninger, skole, søndagsskole, Indre Mission, polske sæsonarbejdere og mange foreninger. Kirken og landsbyen fremstår stort set intakt og udgør en enestående historie om fællesskabet i en dansk landarbejderlandsby.

Harald Sørensen vil derudover afholde to foredrag om Ørby Kirke. 

Tilmelding er ikke nødvendigt. Man mødes ved Ørby kirke - både til vandringerne og foredraget.

Tegning af Ørby Kirke af G. Kallesöe.

 

Tidspunkt: 

Landsbyvandringer: tirsdag den 22. juni, tirsdag den 29. juni, onsdag den 7. juli, torsdag den 15. juli, fredag den 23. juli og tirsdag den 10. august. Alle vandringer starter kl. 19. 

Kirkeforedrag: lørdage den 26. juni og lørdag den 7. august med start kl. 15.00.

Deltagerbetaling: 25 kroner. Studerende og unge under 18 år er gratis. 

 

Brundby

Hans Haarmark vil fortælle historien om Brundby helt tilbage fra middelalderens bondesamfund og op til nutidens boligby. Han vil slå ned på blandt andet stjerneudskiftningen sidst i 1700-tallet og så byens storhedstid fra 1850-1950, hvor aktivitet fra håndværkere og virksomheder prægede landsbyen.

Mødestedet er ved Brundby Hotel. Tilmelding er ikke nødvendigt.

Tidspunkt: Tirsdag den 13. juli kl. 19.

Deltagerbetaling: 20 kroner